SELFPOWER
Armonie | Simplitate | Deschidere

Articol Selfpower


12 lucruri pe care oamenii care merg la ședințe de  psihoterapie ar dori să le știți


De citit și de reținut


Când oamenii discută despre psihoterapie, apar o serie de nelămuriri în mintea lor cum ar fi: ”Este bine să merg la psihoterapie?”, ”Ce părere are despre mine psihoterapeutul?”, ” Ce vor crede ceilalți despre mine?”, ”Informațiile pe care i le ofer sunt confidențiale?”, etc. Din păcate, din cauza acestor temeri, oamenii renunță la a merge la psihoterapie, chiar și atunci când situația în sine o cere. Dacă aceștia ar fi mult mai informați cu privire la ce implică psihoterapia, aceste preconcepții nu ar mai avea nicio relevanță.

Iată câteva lucruri pe care oamenii care merg la psihoterapie ar dori să le transmită celor care au o reticență în această privință:

1. Nu dăm dovadă de slabiciune!

Dacă mergi la sală, asta denotă că nu ești sănătos din punct de vedere fizic? De fapt este exact opusul! Psihoterapia este exact ca mersul la sală pentru starea ta de bine, atât mentală, cât și spirituală. Fiecare ședință te ajută să crești, să te dezvolți personal și să faci față cu succes provocărilor vieții. Adevărata slăbiciune o vedem la cei care evită problemele de zi cu zi și se ascund de ei înșiși, în loc să le înfrunte.

2. Nu suntem nebuni!

Stigma socială atribuită oricărei forme de psihoterapie este aceea că tratează nebunia. Ei bine, nu este cazul! Foarte mulți oameni perfect sănătoși merg la terapie pentru a obține câteva perspective despre viața lor, mai ales atunci când trec prin anumite evenimente de viață. Chiar și psihoterapeuții merg la terapie! Iar acest lucru se întâmplă nu din cauza faptului că nu se pot ajuta singuri, ci pentru a se sfătui cu alți profesioniști din domeniu, care îl pot ajuta să vadă problema obiectiv și din alte perspective.

3. Nu luăm medicație!

Cei care doresc să meragă la terapie nu trebuie să caute o rezolvare rapidă. O rezolvare rapidă, cum ar fi uzul de alcool sau de droguri, sunt de fapt motivul pentru care oamenii încep ședințele de psihoterapie. Drogurile și alcoolul au rolul de a masca problemele mari pe care le-am ignorat și evitat în viața de zi cu zi, iar atunci când efectul acestora dispare, problema reapare. Atunci când te confrunți cu evenimentele de zi cu zi fără a folosi aceste ”înlocuitoare”, devii mult mai puternic cu fiecare zi. Secretul este să ai răbdare.

4. Nu ne pierdem timpul!

Nu există un motiv plauzibil să crezi că dacă petreci o oră pe săptămână să-ți analizezi sentimentele, emoțiile și reacțiile reprezintă o pierdere de timp. Nu doar timpul petrecut în ședința de psihoterapie contează, ci și cel petrecut în afara cabinetului, unde viața noastră poate deveni mai echilibrată datorită acestor ședințe. Aici o să fac o comparație din nou cu mersul la sală, unde odată cu acest program îți organizezi și un mod de viață mai sănătos, ținând cont de alimentație de exemplu.

5. Nu ne pierdem banii!

Da, terapia poate fi scumpă, dar starea ta de bine are un preț? Dacă răspunsul tău este da, atunci în mod ironic ești candidatul ideal pentru urmarea unor ședințe de terapie! După cum am menționat mai sus, ședințele de terapie pot fi scumpe, însă dacă folosim lecțiile învățate corect, și le aplicăm în viața de zi cu zi, suma de bani investită se compensează.

6. Nu suntem singuri!

Mulți oameni consideră că indivizii care merg la terapie o fac pentru că nu au prieteni sau familie cu care să discute. Este o idee greșită! De cele mai multe ori, prietenii sau familia sunt subiectivi cu noi datorită implicării emoționale. Un psihoterapeut este un profesionist obiectiv care nu te judecă, și nu-ți va oferi acele răspunsuri pe care vrei să le auzi doar să nu-ți creeze un disconfort pe moment.

7. Nu vorbim despre tine!

Nu mergem la psihoterapeut pentru a bârfi sau pentru a vorbi despre prietenii noștri! De obicei este tocmai invers. Tot ceea ce se discută în cadrul unei sesiuni de terapie este semnificativ și productiv. Este posibil să vorbim despre tine, însă orice am spune negativ se va întoarce asupra nostră, deoarece terapistul ne va întreba: ”De ce simți asta față de x?” Deci totul se rezumă la noi în cadrul unei ședințe de terapie.

8. Nu avem nicio problemă în a cere ajutor!

Majoritatea oamenilor așteaptă până ajung în punctul critic, când nu mai întrevăd nicio soluție, și atunci merg la psihoterapie. Nu trebuie să fie astfel! O psihoterapie începută la momentul potrivit ne va ajuta să evoluăm frumos, să ne dezvoltăm personal și să obținem perspective noi asupra vieții. Concluzia ar fi că este bine să ceri ajutorul, și este și mai bine să îl ceri unui profesionist!

9. Nu ne aflăm neapărat într-un moment dificil!

Mulți oameni așteaptă ca situația în care sunt să se complice foarte mult, iar atunci când nu mai întrevăd nicio soluție apelează la un psihoterapeut. Alții sunt mai proactivi și se folosesc de terapie pentru a evita situațiile dificile decât să le rezolve. Alții doresc să aibă o susținere în procesul lor de schimbare, atunci când renunță la anumite obiceiuri, sau pur și simplu atunci când totul merge bine și individul dorește să se mențină pe aceeși direcție. Oricare ar fi motivul pentru care optăm pentru psihoterapie, aceasta este o modalitate sigură de a ieși din starea de teamă și confuzie în care ne aflăm sau să ne menținem echilibrul dobândit în viață!

10. Psihoterapeutul nu este dădaca noastră!

Este un vechi proverb care sună cam așa: ”Nu-l poți învăța nimic pe om. Poți doar să-l lași să descopere.” Cu siguranță psihoterapeutul nostru nu ne va spune ce să facem, deoarece își va pierde timpul fără folos. Cee ce poate face este să ne ghideze în procesul nostru de dezvoltare și cunoaștere de sine, folosindu-se de observațiile și opiniile profesionale.

11. Nu-ți putem recomanda un psihoterapeut!

Psihoterapia pur și simplu nu este pentru toată lumea. Așa cum am mai menționat, nu este o vindecare magică, ci este un proces care necesită implicare, voință și tenacitate. Forma de psihoterapie potrivită pentru mine, poate să nu se potrivească personalității tale. Cee ce poți face în acest sens este să încerci mai multe tipuri de psihoterapie, mergând la o ședință pentru început, și să o identifici pe cea care ți se potrivește.

12. Nu avem nevoie de compătimire!

Faptul că mergem la psihoterapeut nu înseamnă că suntem bolnavi, ci dimpotrivă, ne simțim și suntem mai puternici datorita procesului de conștientizare ce are loc de-a lungul ședințelor. ”Cunoașterea înseamnă putere.”


autor: Cristina Ionescu , publicat: 12 Iulie 2015, 12:00