SELFPOWER
Armonie | Simplitate | Deschidere

Articol Selfpower


4 efecte ale stresului cronic asupra organismului


stres cronic = dezechilibru


1. Uzura fizică și psihică!

Gândiți-vă la modificările fizice care apar în organism atunci când suntem expuși unei situații amenințătoare. Ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc, tensiunea musculară crește și apar problemele gastro-intestinale. Datorita acestor efecte, pe o durată mai mare de timp, organismul devine mult prea obosit pentru a mai face față, iar îmbătrânirea celulelor este accelerată. Insomniile sunt tot efecte ale stresului cronic care duc la uzură psihică și fizică. Învățând să-ți manageriezi stresul de zi cu zi, vei reuși să ai și un somn liniștit.

2. Stresul crește riscul de boli, moarte subită și depresie!

Știm cu toții că stresul are efecte negative asupra sistemului cardiovascular. Oamenii care sunt stresați sunt predispuși într-un procent mai mare la infarct, tensiune arterială mare, aritmii. Nivelul ridicat de cortizol duce la un nivel de glucoză și insulină ridicat în sânge. S-a descoperit că există o legătură foarte strânsă între stresul cronic și depresie. O stare de depresie duce la comportamente care generează stres, care accentuează starea de depresie. Persoanele în cauză folosesc strategii de coping evitante ca negarea, izolarea socială sau minimalizarea importanței evenimentelor.

3. Stresul afectează imunitatea!

După multe cercetări în domeniu, Janice Kiecolt - Glaser, a ajuns la concluzia că hormonii de stres au o influiență directă asupra celulelor imunitare. Alți cercetători au descoperit că stresul de fapt ar spori imunitatea atunci când este acut. Însă pe o perioadă mai îndelungată de timp apar efectele negative, scăderea imunității și apariția unei fragilități a organismului. Toate acestea duc la o sănătate precară atât fizică, cât și psihică.

4. Stresul îți influiențează obiceiurile sănătoase!

Probabil că atunci cand te afli în echilibru, ți-ai făcut deja o ideea destul de amplă despre ce trebuie să faci pentru a menține acest echilibru: sport regulat, renunțarea la fumat, alimentație sănătoasă, consum de alcool moderat, etc. Toate aceste lucruri au un efect direct asupra stării de sănătatea a minții, corpului și spiritului. Atunci când apare stresul simțim nevoia să facem ceva pentru că ne dă o stare inconfortabilă. De obicei stresul și fumatul merg mână în mână. Este un instrument de management al stresului foarte des întâlnit, numai că nu este și sănătos.

În partea a doua a articolului vă voi prezenta câteva exerciții de manageriere a stresului.

Și nu uitați că o minte sănătoasă se află doar într-un corp sănătos!


autor: Cristina Ionescu , publicat: 13 Iulie 2015, 19:59