SELFPOWER
Armonie | Simplitate | Deschidere

Articol Selfpower


Ajută-ți copilul să se dezvolte personal!


Ghid de dezvoltare personală pentru copii


Dezvoltarea personală a devenit un subiect foarte arzător în ultima perioadă, constituindu-se astfel o industrie de miliarde de dolari, iar participanții la astfel de cursuri sau consumatorii de cărti de dezvoltare personală aud destul de des următoarea frază: ”Acestea sunt deprinderi pe care nu le-ai dobândit în școală.”

În mare parte este adevărat. Să învățăm copiii să gândească pozitiv și să obțină satisfacție în viață nu se potrivește cu ceea ce întâlnim în programa de limba și literatura română, matematică, istorie, geografie sau științe.

Vestea bună este că, în pofida acestui fapt, părinții își pot ajuta copiii să dobândească aceste cunoștințe acasă, iar aici nu vorbim despre teme în plus.

Avem mai jos un mic ghid prin care putem oferi copiilor noștri instrumentele și strategiile necesare pentru dezvoltarea unei minți sănătoase și pentru a-i ajuta de a obține mai multe informații atât la școală cât și în afara ei:

Vizualizează

Vizualizarea este o tehnică foarte eficientă folosită de sportivii profesioniști și de oamenii de succes în general. Imaginândun-ne ceea ce dorim să obținem, înainte de a trece la acțiune, ne pregătește pentru materializarea scopului, datorită creierului nostru care nu poate face diferența între imaginație și realitate. Deoarece copiii noștri au o imaginație foarte bogată, se află la vârsta potrivită pentru a folosi această tehnică.

Copilul tau poate vizualiza rezultate bune la o lucrare/proiect/teză/examen, ori să-și imagineze diverse modalități prin care să-și amintească răspunsurile corecte (ex: analogii, scheme și diagrame structurate - metoda ciorchinelui este una dintre ele, metoda cubului, etc).

Coach-ul Terri Levine propune câteva strategii care ar putea fi de folos în acest proces:

  • Spune-i copilului tău o poveste scurtă, apoi întreabă-l cum o viziualizează. Cum arată personajele din poveste sau scenele din povestire?
  • Descrie un loc de vacanță inventat sau un animal și întreabă copilul cum le vizualizează;
  • Alege un cuvânt nou și încurajează-ți copilul să-și imagineze ceva ce l-ar putea ajuta să rețină acel cuvânt;

Verbalizează

Afirmațiile pozitive pe care ni le spunem pot avea rezultate excelente asupra noastră. Adulții, de obicei, se lovesc destul de des de faptul că nu cred cu adevărat în cuvintele pe care le exprimă, însă copiii nu și-au stabilit atât de multe credințe limitative, iar creierul lor este mult mai receptiv la idei noi. Afirmațiile de acest tip joacă un rol foarte important în încurajarea copiilor de fi cei mai buni. Pârinții își pot ajuta copiii prin discuții și prin exemple prin care îi încurajăm să folosească conversația cu ei înșiși când este nevoie. Rezultatele vor duce la conștientizare de sine, fericire, copil adaptat, atât la școală cât și acasă.

Simte

Atât verbalizarea, cât și vizualizarea funcționează foarte bine când sunt conectate la emoțiile noastre. Levine spune că dacă un copil, atunci cand citește, simte imaginile și cuvintele întalnite în carte poate duce la o înțelegere bună a textului citit. Această strategie îi ajută pe copii să stabilească o conexiune cu materialul citit.

Gustă

Pentru a dezvolta o minte excelentă și sănătoasă nu este nevoie doar de lumea interioară și de activarea minții subconștiente. Lumea exterioară din jurul nostru este la fel de importantă. Therese Pasqualoni, educator și doctor în științe ale educației, spune că alegerile sănătoase sunt digerate mult mai ușor, iar o alimentație sănătoasă afectează chimia din creier într-un mod pozitiv prin imbunătățirea abilităților de învățare și capacitatea de memorare. La polul opus se află alimentația nesănătoasă, care afectează chimia din creier într-un mod negativ, prin îngreunarea funcționării minții și obstrucționarea oportunităților de învățare. Ea sugerează petrecerea unei ore active pe săptămână cu familia, și luarea mesei impreună cel puțin de două ori pe zi. În același timp se pot iniția diverse jocuri de cuvinte, prin care să-i prezinți copilului tău o nouă definiție, sau identificarea de sinonime și antonime însoțite de exemple. Copiii își amintesc mult mai ușor conversațiile pe care le au în cadrul familiei, precum și timpul petrecut cu aceasta, spun cercetătorii.

Oricare dintre strategiile de mai sus vei alege pentru sănătatea fizică, emoțională și mentală, asigură-te ca îi oferi copilului tău instrumentele necesare pentru tot restul vieții.


autor: Cristina Ionescu , publicat: 10 Iulie 2015, 13:52