SELFPOWER
Armonie | Simplitate | Deschidere

Articol Selfpower


Efectul de domino sau răspunsul creierului la stres!


Circuitul stresului sau Axul hipotalamic-pituitar-adrenal (HPA)


Creierul răspunde la stres prin semnale chimice și hormoni trimise în sânge, și pregătește corpul să acționeze în consecință. Când situația stresantă dispare, feedback-ul negativ de cortizol oprește răspunsul la stres.

Totuși, într-o societate în care modul nostru de viață implică stresul zilnic, răspunsul la stres nu se oprește întotdeauna. Răspunsul la stres continuu va ajunge să taxeze organismul în cele din urmă.

Dar ce este răspunsul la stres? Ei bine, acesta mai este cunoscut și sub denumirea de ax hipotalamic-pituitar-adrenal (HPA) sau ”circuitul stresului” (Wilson, 2009).

Răspunsul la stres este un mod de evaluare între sistemul nervos și părțile sistemului endocrin eliberatoare de hormoni.

Hipotalamusul eliberează hormonul eliberator de corticotropină (CRH) în răspunsul la stres, care declanșează glanda pituitară în eliberarea adrenocorticotropinei (ACTH). ACTH stimulează glandele endocrine să producă epinefrină (adrenalină), norepinefrină (noradrenalină) și cortizol, care duc la presiune arterială crescută și ritm cardiac crescut, creșterea fluxului de sânge în mușchi și eliberarea glucozei în sânge (Wilson, 2009).

Stresul, atât fizic cât și psihic, acționează asupra creierului.

Cortizolul cauzează schimbări metabolice, hormonale și neurologice care pot influența multe organe din corp. Acest lucru ne ajută în supraviețuirea pe termen scurt, în timpul perioadelor de stres, însă activarea acestui sistem în perioade de stres cronic va duce la schimbări negative, care vor fi în detrimentul stării de bine (Kedia et al., 2006).

Axul HPA comunică cu multe alte zone și sisteme ale creierului cum ar fi:

  • sistemul limbic - care controlează emoțiile și motivația;
  • amigdala - care generează frica în răspunsul la pericol;
  • hipocampul - regiune a creierului implicată în formarea memoriei;

O funcție în plus față de celelalte regiuni ale creierului a axului HPA este că acesta mai comunică și cu sistemul glandular din corp, care produce hormoni de creștere, reproductivi și tiroidieni.

În perioadele stresante, organismul închide acest sistem hormonal, astfel distrugând reproducerea, creșterea, metabolismul și imunitatea (Kendia et al., 2006) .

Cu alte cuvinte, răspunsul la stres este un fenomen complex care include schimbări comportamentale, fizice și de autonomie, pe lângă schimbările neuroendocrine.

Circuitul stresului poate fi comparat și explicat ca efect de domino

Impulsurile din exterior ajung în creier și călătoresc prin interiorul acestuia până ajung la hipotalamus.

Aici celulele creează un hormon numit hormonul eliberator de corticotropină (CRH). Acesta ajunge în sange și este transportat prin vene mici la glanda pituitară.

Aici, CRH acționează asupra celulelor și creaază un alt hormon numit adrenocorticotropină (ACTH).

Adrenocorticotropina este absorbită în sânge și transportată la glandele suprarenale, unde ajută la producerea altor trei hormoni: cortizol, epinefrină și norepinefrină.

Acești trei hormoni se deplasează prin sânge pentru a ajunge în diferite zone din corp.

Cortizolul merge la ficat unde eliberează glucoza. Aceasta este depozitată aici și este ulterior împărțită organelor care au nevoie de ea.

Epinefrina și norepinefrina se deplasează prin tot organismul pentru a stimula sistemul nervos autonom.


autor: Cristina Ionescu , publicat: 7 Martie 2021, 17:03