SELFPOWER
Armonie | Simplitate | Deschidere

Articol Selfpower


Medicina minte-corp


O nouă abordare a stării de bine


Când vorbim de sănătate ne referim la un întreg sistem, și nu doar la sănătatea fizică.

O nouă abordare a medicinei se axează pe medicina minte-corp. Este o perspectivă holistică, ce aduce împreună cercetători și clinicieni din domeniii cum ar fi medicina biologică (biomedicina), psihologia sănătății, sănătate publică, îngrijire și psihoterapie.

Medicina minte-corp merge pe ideea că mintea, corpul și spiritul sunt parte integrală a unui singur sistem. Informațiile curg ”de la” și ”spre” aceste aspecte ale unei persoane tot timpul, acestea neputând fi separate. Un stresor care afectează mintea, va afecta și corpul, și spiritul inevitabil. O activitate care hrănește spiritul, va vindeca și mintea, dar și corpul.

Dacă luăm în considerare acest punct de vedere, toate tipurile de boli au noi semnificații. Bolile mentale pot fi văzute atât ca o criză spirituală, cât și ca o perturbare a homeostaziei, care poate fi restabilită cu dietă, exerciții și tratament ce se concentrează pe tratarea fizicului.

Medicina minte-corp vede persoana ca un sistem de relații între corp, minte și spirit. Vede interconexiunile dintre oameni, dar și între oameni și natură.

Conexunile dintre oameni și divin (fiecare interpretează cum dorește această noțiune) sunt recunoscute ca fiind aspecte importante în starea de sănătate și în modalitățile de coping cu boala.

Suportul social este ca un amortizor între stres și sistemul minte-corp. Este foarte important să avem reații bune cu alți oameni, iar izolarea și singurătatea sunt factori de risc pentru o varietate de boli.

Ca o concluzie, medicina corp-minte ajută oamenii să preia controlul asupra propriei lor sănătăți.


autor: Cristina Ionescu , publicat: 14 Iulie 2015, 19:20