SELFPOWER
Armonie | Simplitate | Deschidere

Articol Selfpower


Stresul emigrantilor romani din Germania


Am ales sa fac aceasta cercetare din dorinta de a oferi un sprijin emigrantilor romani din Germania, si ca urmare a propriei experiente de emigrant in Germania.


Inainte de a avea eu insumi aceasta experienta, consideram ca nu este atat de dificil sa ma adaptez intr-o noua tara, dar nu am luat in calcul toti factorii care ar putea sa perturbe procesul de adaptare la o noua cultura si consecintele care pot aparea in urma unui pas atat de important.

Traim intr-o perioada in care granitele nu mai exista atunci cand vorbim despre locuri de munca si studiu. Observam ca din ce in ce mai multi oameni hotarasc sa lucreze sau sa studieze la universitati peste hotare ca urmare a efectului de globalizare.

Din aceste motive, consider ca trebuie sa tinem pasul cu schimbarile, si sa oferim mai multa atentie fenomenului de migratie. Vedem ca la tot pasul se vorbeste despre stres si despre implicatiile acestuia in viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. Conceptul de stres este discutat pe larg in domeniul sanatatii, dar este des intalnit si in alte domenii cum ar fi: domeniul economic, domeniul politic, domeniul social si domeniul educational. Stresul apare atunci cand exista o discrepanta intre cerintele exterioare (cerintele mediului) si resursele interioare ale unei persoane. Stresul poate avea multe forme, insa ce ne intereseaza pe noi este stresul de aculturatie care apare ca urmare a procesului de aculturatie prin care trece fiecare persoana care migreaza intr-o tara straina. Dar ce este aculturatia? Ei bine, este un proces in care membrii unui grup cultural adopta credintele si comportamentele altui grup cultural. Totul bine pana aici, dar ce facem in cazul in care membrii care fac parte din grupurile mai sus amintite nu reusesc, nu vor, sau vor doar partial sa-si insuseasca aceste credinte si comportamente ale celulilalt grup cultural? In acest moment poate aparea stresul de aculturatie. Acesta isi are radacinile in valorile si practicile culturale incompatibile, dificultatile de limba si discriminare. In urma studiilor, s-a ajuns la concluzia ca stresul de aculturatie duce la stari emotionale negative cum ar fi depresia si anxietatea. Emigrantii traiesc cu sentimentul separarii de familie, de prieteni si de intreaga lor cultura, iar de cele mai multe ori resursele lor de face fata sunt limitate. Emigranții români au mari așteptări cu privire la cum va fi viata lor odata cu decizia de a pleca peste hotare. Când trebuie să facă față numeroaselor provocări și obstacole dupa emigrare, iar așteptările nu sunt pe deplin satisfăcute, aceștia experimentează șocul cultural, sentimente de depresie, furie, resentimente și dezamăgire. Aceste sentimente si emoții negative care apar ca urmare a procesului de migrație nu pot fi evitate, insă se pot găsi strategii de a face față cu bine și de a facilita integrarea în societatea gazdă. Scopul acestui studiu este de a identifica problemele reale cu care se confruntă emigranții români din Germania și identificarea unor strategii de a face mai ușoară aceste trecere de la o cultura la alta. Informare și susținere sunt cuvintele cheie care, puse în practică, pot fi de un real ajutor in acest proces.


autor: Cristina Ionescu , publicat: 1 Aprilie 2015, 15:19